INFO
Blusgroep Wagenborgen

 
Blusgroep Wagenborgen

Blusgroep Wagenborgen maakt sinds 01-01-2014 deel uit van de Veiligheidsregio Groningen, cluster Eemsdelta.

De kazerne van blusgroep Wagenborgen is gevestigd aan De Elzen 4 te Wagenborgen.
Het verzorgingsgebied bestaat uit de kernen: Wagenborgen, Meedhuizen, Nieuwolda, 't Waar en Nieuw Scheemda (laatste drie plaatsen liggen in de gemeente Oldambt). Gemiddeld zitten wij de laatste 5 jaar op 35 uitrukken per jaar.

De blusgroep Wagenborgen bestaat momenteel uit 16 enthousiaste vrijwilligers, waaronder 2 vrouwen. Onze blusgroep telt 3 bevelvoerders, 6 chauffeurs en 8 brandwachten. De chauffeurs kunnen ook worden ingezet als brandwacht. Als er een alarm is in het verzorgingsgebied, gaat iedereen naar de kazerne om de autospuit te bemannen.Adresgegevens brandweer:

Veiligheidsregio Groningen
cluster Eemsdelta
Hogelandsterweg 1
9934 RM  Delfzijl
Tel. (0596) 639395
Kazerne Wagenborgen
De Elzen 4
9945 NA  Wagenborgen
Tel. (0596) 542533
Tel. ploegchef (0596)542931


Meetploeg Wagenborgen
De Blusgroep Wagenborgen beschikt over een WVD-team.
Wvd staat voor Waarschuwings- en VerkenningsDienst. De belangrijkste taak van het team is het nemen van metingen om uitsluitsel te krijgen over de aanwezigheid / concentraties van gevaarlijke stoffen. De WVD-ploeg kan heel snel in actie komen als het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Voorbeelden hiervan zijn: gekantelde tankwagen met een gevaarlijke stof, een brand waarbij gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen of een lekkage in een chemische fabriek. De meetploeg krijgt bij een uitruk van de alarmcentrale via co÷rdinaten door waar ze moeten meten. De meetploeg is voor het laatst ingezet op 27-2-2017 bij een lekkage op het Chemiepark Delfzijl.